Strojové čistenie a natieranie terás

Cena za strojové čistenie drevenej terasy je 20 €/m2 s DPH. V tejto cene je čistiaca neagresívna chémia na čistenie alebo ošedenie dreva, strojové čistenie profesionálnym strojom a natieranie olejom.

cistenie-drevenej-terasy
cistenie-drevenej-terasy-udrzba
stroj na čistenie terasy

Ako čistiť a udržiavať vašu drevenú terasu

Krásna drevená terasa môže vášmu domu dodať nádych luxusu a spríjemniť chvíle strávené vonku. No podobne ako všetky povrchy v exteriéri, aj terasy sú vystavené poveternostným vplyvom a časom sa opotrebúvajú. Pravidelné čistenie a údržba sú nevyhnutné na to, aby vaša terasa vyzerala stále najlepšie a zabránilo sa jej znehodnoteniu.

Prečo je dôležité pravidelné čistenie?

Počasie je jedným z najväčších nepriateľov drevených terás. Pôsobenie slnka môže spôsobiť vyschnutie a praskanie dreva, zatiaľ čo dážď vedie k tvorbe plesní a hniloby. Pravidelné čistenie pomáha odstraňovať nečistoty, zvyšky a pleseň, ktoré sa môžu na povrchu terasy hromadiť. To pomáha chrániť drevo pred poškodením a predĺžiť jeho životnosť.

Ako vyčistiť vašu drevenú terasu

Prvým krokom pri čistení terasy je zametenie všetkých voľne ležiacich nečistôt, listov alebo zvyškov. Potom môžete terasu vydrhnúť tvrdou kefou a roztokom mydlovej vody. Po čistení nezabudnite terasu dôkladne opláchnuť, aby ste odstránili všetky zvyšky mydla.

Pre odolnejšie škvrny

Ak má vaša terasa odolnejšie škvrny, možno budete musieť použiť špeciálny čistič na terasy. Dôsledne dodržiavajte pokyny na etikete výrobku. Na odstránenie odolnej špiny alebo nečistôt možno budete potrebovať aj škrabku.

Ochrana terasy

Po vyčistení terasy je dôležité chrániť ju pred poveternostnými vplyvmi. To sa dá dosiahnuť nanesením vrstvy oleja alebo lazúry na terasy. Olej na terasy prenikne do dreva a ochráni ho pred vlhkosťou, zatiaľ čo lazúra na terasy poskytne vrstvu farby a ochrany.

Rôzne typy dreva

Rôzne typy dreva si vyžadujú rôznu údržbu. Napríklad terasové dosky z cédra sú prirodzene odolné voči hnilobe a rozkladu, zatiaľ čo impregnované drevo bolo ošetrené konzervačným prostriedkom na ochranu pred týmito problémami. Pred výberom čistiaceho alebo ošetrovacieho prostriedku si nezabudnite naštudovať informácie o špecifických potrebách vášho typu dreva.

Záver

Dodržiavaním týchto rád môžete zabezpečiť, aby vaša drevená terasa vyzerala najlepšie po mnoho rokov.

Tipy navyše:

  • Pred čistením terasu dôkladne prehliadnite. Skontrolujte uvoľnené dosky, poškodené zábradlia a podobne. Opravte všetky problémy skôr, ako začnete s čistením.
  • Vyberte správny čas na čistenie. Je najlepšie čistiť terasu v chládny, zamračený deň. Vyhnite sa čisteniu terasy na priamom slnku, pretože to môže spôsobiť rýchle vyschnutie čistiaceho prostriedku a zanechávať šmuhy.
  • Vysokotlakové čističe používajte opatrne. Vysoký tlak vody môže poškodiť drevo. Ak sa rozhodnete použiť vysokotlakový čistič, použite najširší možný nástavec a držte ho vo vzdialenosti od terasy.
  • Pravidelne kontrolujte stav terasy. Počas celej sezóny venujte terase pozornosť. Odstráňte všetky nečistoty, ktoré sa na nej nahromadia, a opravia sa všetky menšie poškodenia hneď, ako ich zistíte. Tým sa zabráni vzniku vážnejších problémov v neskoršom období.